Programma's

Bestuur, Dienstverlening en Vastgoed

Bestuur

Een strategische visie 2035 op Meierijstad, geïnspireerd door de producten van de Raad van Verbeelding.

Wij leggen een strategische visie 2035 ter vaststelling voor aan de raad.

We stimuleren inwoners, maatschappelijke instellingen, verenigingen en belanghebbenden om samen tot een invulling van vieren, herdenken en 80 jaar bevrijding te komen.

Initiatieven ontstaan op basis van het uitdaagrecht (right to challenge).

We verankeren het proces maatschappelijke initiatieven, waarvan het uitdaagrecht onderdeel is. We geven verder uitvoering aan de kaders uit het startgesprek Uitdaagrecht van januari 2021.

Participatie op maat voor onze inwoners en belanghebbenden, door ze vroegtijdig te betrekken (beginspraak), samen te leren, en te versterken wat er al is.

We geven uitvoering aan Verbindende participatie (participatie op maat): - Er komt een beleidsnotitie ‘participatie in Meierijstad’; - Startgesprekken burgerparticipatie met de gemeenteraad worden verder verankerd; - Het werken met buurtadviseurs wordt geëvalueerd om te beoordelen of we deze werkwijze kunnen uitbreiden;- Lerende wijkaanpak inclusief experimenteerruimte in de uitvoering; - De regels van het leefbaarheidsbudget en het nieuwe ideeënfonds worden op elkaar afgestemd en leiden tot één budget ‘maatschappelijke initiatieven’.

Wij faciliteren dorpen in Meierijstad die zélf met het maatschappelijk initiatief komen om een dorpsvisie op te stellen wanneer zij daar behoefte aan hebben.

Meer bewustzijn over polarisatie en dit bespreekbaar maken in Meierijstad. De burgemeester is daarbij de gemeentelijke ambassadeur in de strijd tegen polarisatie in Meierijstad.

Om in zijn algemeenheid meer bewustzijn te creëren over polarisatie werken we aan:- Het opstellen van een integrale aanpak bewustzijn polarisatie; - Acties op meer verbinding tussen de overheid en de samenleving;- Een voorstel tot het benaderen/betrekken van het stille midden.

Een toekomstbestendig bestuurscentrum in Sint-Oedenrode met behoud van een raadzaal.

We stellen een programma van eisen en een plan van aanpak op voor het vervolg van de optimalisatie van het bestuurscentrum, en gaan na nadere besluitvorming, volgens deze plannen verder met het ontwerp, voorbereiding en uitvoering.

Een sterke positie op regionaal, provinciaal en (inter-)nationaal niveau. Het behouden en zo mogelijk uitbreiden van bestuurlijke posities in de regio, de provincie en landelijk past daarbij.

Op opgave-niveau intensiveren we de samenwerking met de Regio (regiodeal), Provincie en het Rijk (citydeal), zodat Meierijstad zich blijvend onderscheidend positioneert in de regio en daarbuiten (onder andere Brainport-regio, M7- M50- en R8-samenwerking, VNG).

Dienstverlening

Een dienstverlening die klantvriendelijk, laagdrempelig, servicegericht en dichtbij is, waarbij we klare taal gebruiken. Waarbij we overbodige regels schrappen en procedures versnellen waar mogelijk.

Voor dienstverlening zetten we in op verdere verbetering van zowel de digitale dienstverlening als persoonlijke/fysieke dienstverlening. De klant kiest zelf zijn voorkeurskanaal.

We verbeteren onze dienstverlening door onze processen tegen het licht te houden en waar kan te verbeteren of te optimaliseren. Daarbij vragen we feedback van onze klanten.

Vastgoed

Een informatie gestuurde exploitatie van ons vastgoed.

We maken een plan voor de optimale benutting en beheer van het gemeentelijk vastgoed.

We geven uitvoering aan de “Routeplanner verduurzamen maatschappelijk vastgoed”, gericht op CO2-neutraal in 2030.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

11.031

4,1 %

Baten

5.791

2,1 %

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2023 11:30:17 met de export van 04/24/2023 11:11:59