De gemeente ontvangt van inwoners inkomsten uit lokale heffingen. We maken onderscheid tussen belastingen en rechten. Bij belastingen levert de gemeente geen directe tegenprestatie zoals bijvoorbeeld de onroerendezaakbelastingen (OZB). Bij rechten is dat wel het geval en betalen inwoners een vergoeding voor de gemaakte kosten. Dit zijn bijvoorbeeld leges, afvalstoffenheffing en rioolheffing.
De tarieven van alle lokale heffingen passen we aan op basis van de uitgangspunten voor de begroting 2023. Voor de tariefstijging van de belastingen gaan we uit van de CBS-index (conform de technische uitgangspunten van de programmabegroting 2023 ). Voor deze begroting is dat 2,3 %. Verder gaan we voor alle rechten ervan uit dat deze kostendekkend zijn (maximaal 100%).
Inwoners die niet in staat zijn de afvalstoffenheffing en de rioolheffing te betalen kunnen in aanmerking komen voor kwijtschelding. Dit geldt bij een inkomen van 100% of minder van de bijstandsnorm.
Stelselherziening Omgevingswet en leges omgevingsrecht: met ingang van 1 januari 2023 worden naar verwachting de nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouwen (WKB) van kracht. Dit heeft nagenoeg zeker verstrekkende gevolgen voor de huidige bestaande legesheffing. Echter deze gevolgen zijn op dit moment nog niet te duiden.
Bedrijveninvesteringszones (BIZ): na de invoering van de BIZ voor het centrum van Veghel (met ingang van belastingjaar 2021) en de BIZ voor het centrum van Sint-Oedenrode (met ingang van belastingjaar 2022) volgt er met ingang van belastingjaar 2023, mits een succesvolle voorafgaande draagvlakmeting, ook de invoering van een BIZ voor ondernemers/gebruikers en voor vastgoedeigenaren voor het centrum van Schijndel. Gelijktijdig daaraan wordt dan de reclamebelasting voor Schijndel afgeschaft.
Daarnaast wordt er in de loop van 2023 ook onderzoek gedaan naar de mogelijke invoering van een BIZ voor de gezamenlijke bedrijventerreinen Duin I en II in Schijndel.