Programma's

Economie

Toekomstbestendig ondernemingsklimaat

Sterker ondernemerschap door ruimte voor nieuwe lokale (startups) en groeiende (scale-ups) bedrijven.

We werken samen met ondernemers aan een circulaire economie. Volgens experts is het nu duidelijker dan ooit: een fossielvrije samenleving kan niet zonder de ontwikkeling van een waterstofeconomie. In Meierijstad vormt zich een ondernemende beweging hiervoor. Wij helpen dit ondernemerscollectief met de volgende stap in elektrificatie en de omschakeling naar waterstof.

We blijven inzetten op het tegengaan van voedselverspilling als onderdeel van circulaire economie, zoals via het Circulair Food Center.

We werken aan een startup ecosysteem vanuit de campusontwikkeling.

Stevigere samenwerking met ondernemers en onderwijs (3O’s), lokaal en bovenlokaal.

Zie programma Onderwijs, onderdeel Onderwijsbeleid over overkoepelende visie van de gemeentelijke rol in het onderwijs.

Passende economische steunmaatregelen voor door de coronacrisis getroffen ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp-ers).

Ruimtelijk-economische ontwikkeling

Nieuw bedrijfsterrein voor onze groeiende bedrijven, met plek voor (boven)regionalebedrijvigheid wanneer dit ons economisch ecosysteem (mensen, winst en planeet) versterkt.

We doen onderzoek naar de mogelijkheden voor ruimte voor nieuwe bedrijvigheid, enerzijds via herontwikkeling en eventuele herinrichting van bestaand bedrijventerrein, anderzijds naar ruimte voor nieuw duurzaam bedrijventerrein. We ontwikkelen nieuwe terreinen op basis van een duurzaam uitgifte protocol dat we opstellen in samenwerking met het POM en stemmen dit af met de regio.  Daarnaast stimuleren we herstructurering op bedrijventerreinen waar dit ruimtewinst oplevert, stimuleren we intensiever ruimtegebruik, het verduurzamen van bedrijventerreinen en zorgen we voor kwaliteitsbehoud van bestaande terreinen.

Ruimte voor ondernemerschap om via vernieuwing en verduurzaming bij te dragen aan een vitaal en dynamisch buitengebied.

We gaan met agro-ondernemers ontwikkelingsmogelijkheden na en ondersteunen bij de realisatie hiervan.

Passende en menswaardige (conform SNF-norm) huisvesting voor onze internationale werknemers.

Doorontwikkeling van onze winkelconcentratiegebieden door slimmer en zorgvuldig ruimtegebruik, met het lef om functies te veranderen.

We werken aan de uitvoering van de visie Herstructurering centrum Veghel waarbij we de transformatie van het Meijerijplein en de Hoofdstraat ter hoogte van Vlas en Graan en de Patio aanjagen en het overschot aan detailhandelsmeters veranderen naar andere functies.

We realiseren een kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte om en nabij het centrum van Veghel (Hoofdstraat, Molenstraat, Vlas en Graan, Stadhuisplein).

We stimuleren een doorontwikkeling van onze centrummanagementorganisaties en we investeren in de samenwerking, voor het bereiken van de gezamenlijke ambities. Daarnaast dragen we bij aan de realisatie van ambities uit de centrumvisie.

Een levendig en aantrekkelijk Meierijstad door het ondersteunen en stimuleren van evenementen, groot en klein.

We organiseren en/of nemen deel in kansrijke strategische (promotionele) evenementen en acties/activiteiten die bijdragen aan de aantrekkelijkheid en uitstraling van Meierijstad.

We voorzien evenementenlocaties in Wijbosch, Boskant, Olland en Nijnsel van vaste aansluitpunten voor elektra en water. Voor Julianapark in Veghel en Kloosterpark in Schijndel vindt verdere verduurzaming op gebied van stroom en water plaats inclusief wifi.

Sterke samenwerking en positionering

Meierijstad is een krachtige samenwerkingspartner. Met allianties in bovenlokale netwerken die voordelen bieden qua kennis, uitvoeringskracht of (beleids-)beïnvloeding.

Voor het verstedelijkingsproces van de regio ’s-Hertogenbosch en de Brabantse stedenrij maken we zo mogelijk afspraken met rijk, provincie en waterschappen over herstructurering en ontwikkeling voor wonen, werken, mobiliteit en duurzaamheid.

We nemen deel aan bovenlokale netwerken op economische zaken, zoals Middelgrote Gemeenten (M50), de regionale samenwerking Regio Noordoost Brabant/ Agrifood Capital (RNOB/AFC), de taskforce economisch herstel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de samenwerking met andere regio’s zoals Food.nl en Brainport.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

46.496

17,3 %

Baten

45.186

16,3 %

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2023 11:30:17 met de export van 04/24/2023 11:11:59